YogaEssens – men hvad er egentlig essensen af yoga?

Da jeg i foråret 2022 slog mit første rigtige post-corona forløb op, havde jeg regnet med, et det ville tiltrække nogle helt andre typer end dem, der faktisk kom. Det blev et super godt forløb. I høj grad fordi vi var dem vi var. Det var også lige et reality check for mig, og en påmindelse om, hvad der er det vigtige i yoga.

Vi går fra det meget konkrete med fokus på stillinger og åndedræt til det mere subtile,  filosofiske & historiske.  Vi kommer på den måde hele vejen rundt om din yogapraksis — og uanset om du er erfaren eller begynder, vil der være noget for dig.“

Med cirka sådan en salgstekst, havde jeg nok regnet med, at forløbet “YogaEssens” ville ramme en masse nørder, som havde lyst til at nørde endnu mere.
Jeg fik nogen nørder, men det jeg også i høj grad fik, var mennesker med forskellige skader og skavanker, som søgte et forløb, der kunne hjælp dem til at finde en vej i yoga.
Jeg tror faktisk, at netop den vinkle var noget af det som gjorde, at det blev et rigtig godt forløb.  For vi kom hele tiden tilbage til spørgsmålet; hvad har det her med mig at gøre? Hvordan gør jeg dette her? Og nej, det var ikke en lang omgang navlepilleri. Men det var en lang omgang; hvordan gør man yoga relevant for det enkelte, konkrete menneske?

Kroppen rolle i kreative processer

Måske er det det, som virkelig er essencsn i yoga, at det kan (og skal) ramme det enkelte menneske. For yoga handler jo ikke om noget andet end dig.
Fodbold handler om at scorer mål. Fitness træning handler om – ja, jeg ved ikke, hvad det handler om, jeg er ikke fitness træner. Men yoga handler om det, som er her lige nu. Og når jeg går på yogamåtten, er det det, jeg må forholde mig til.

I min undervisning præsenterer jeg ofte et slogan, som lyder “Prøv i dag at lave yoga som om du ikke skulle ændre noget, men bare finde ud af, hvad der er tilfældet.” Det gør en kæmpe forskel, hvis man indtager en yogastilling ud fra et undersøgende perspektiv, hvor man finder ud af, hvor smidig man allerede er, i forhold til, hvis man kæmper sig ind i en stilling for at blive mere smidig. Det er ikke fordi, det er dårligt at gøre det sidste. Men der er i forvejen så meget, der handler om ikke at være sig selv. Og vi får tudet ørene så meget fulde af  “bigger, better, stronger, faster”, at vi måske næsten har mistet evnen til ikke at have det mindset.   

Hvis der er nogen, der tænker; “er jeg mon god nok, til at være med til yoga”. Så er der gået noget galt. For det er i min optik det samme som at tænke, “er jeg mon god nok til at være mig selv” – og det spørgsmål giver jo ingen mening. Og alligevel fylder det nok en del i stort set ALLE menneskers tanker.

Så bare for at få det helt på det rene:
YogaEssens handler om ikke at skulle være bedre til noget som helst. YogaEssens handler om at opdage, at yoga tilbyder en  hel masse redskaber og metoder, som kan hjælpe én til bare at være sig selv.
Og det er så det, vi øver – for det kan man faktisk godt –  ved at lave masser af fysiske øvelser, arbejde med åndedrætsteknikker & meditation, filosofere, og tale om den historiske udvikling, som yoga har været igennem i takt med, at samfundet har ændret sig og en masse andet…   

Om forløbet

Forårets YogeEssens forløb ligger henover 5 lørdage fra februar til juni.
Det foregår Centralt i Århus.

Du kan læse mere om det konkrete indhold, og tilmelde dig via SamavesaYogas hjemmeside her